• 16 juli 2024 08:06

Ultratrimmer

Hardlopen, wandelen en soms een bergtocht

Landskrona Marathon

aug 24, 2007
Plaats:   Landskrona
Datum:   zondag 26 augustus 2007
Foto’s:   Hier


Als ik om wat voor reden dan ook in het buitenland ben, probeer ik ook altijd een loopje in de buurt mee te pikken. Zo ook deze keer in Zweden. Wanneer ik vertrek bij mijn neef in Hörby regent het flink, maar onderweg lijkt het gelukkig langzamerhand wat beter te worden. Maar zodra ik na een uur Landskrona binnenrijdt, komt de regen ineens met echt bakken uit de lucht. Dit belooft ploeteren en kou lijden vermoed ik, want er staat ook nog een flinke wind.

Als ik na het omkleden weer buiten kom, blijkt het gelukkig weer droog te zijn en op het moment van de start om 10:00 uur worden er zelfs blauwe stukjes lucht zichtbaar. Even een droge periode tot de volgende hoosbui denk ik, maar nee, het blijft de hele marathon droog. Alleen de felle wind werkt op sommige stukjes van de ronde, die we vier keer moeten afleggen, flink tegen.

De bedoeling is, om vandaag de conditie te testen in verband de RUN in Winschoten over twee weken. Er bestaat een vuistregel die zegt dat de tijd over 100 km ongeveer drie maal de marathontijd is. In het verleden bleek dat in mijn geval aardig te kloppen. Dus als ik de 100 in 9:30 zou willen lopen, dan zou ik 3:10 uur over de marathon moeten doen. Dat zal niet lukken, maar ik wil toch eens kijken hoe dicht ik daar bij kan komen.

Meestal begin ik heel langzaam en versnel ik de laatste 10 km. Vandaag zal ik echter vanaf het begin een stevig tempo moeten aanhouden. Ik raak verzeild in een groepje, waar ik wel graag bij zou willen blijven, maar na een kilometer of vijf besluit ik, dat het toch net iets te hard gaat voor mij en laat ik ze gaan. Eén van de lopers uit dat groepje haal ik later weer in, omdat hij telkens stopt om de drinken. Door zijn hogere looptempo loopt hij me echter toch steeds weer voorbij. Dat gaat zo door tot in de derde ronde. Dan begin ik het wat moeilijker te krijgen, maar ik houd hem nog wel in het zicht, want ook bij hem gaat het tempo iets omlaag.

In de laatste vijf kilometer kom ik niet meer bover de 12 km/uur uit, achteraf bezien had ik dus toch beter wat langzamer kunnen starten. Maar ja, als wat wilt, moet je soms een gokje wagen en dan ook niet zeuren als het mislukt. Mijn “metgezel” verlies ik uit het oog, hij heeft kennelijk nog wat over en finisht meer dan een minuut vóór mij. Desondanks ben ik wel blij met de 3:15 waar ik op uitkom, zo snel heb ik de laatste zes jaar geen marathon meer gelopen! Met die tijd wordt ik 10e in een veld van 56 starters, waaronder behalve zweden, ook noren, denen, duitsers en één nederlander.