• 17 april 2024 14:37

Ultratrimmer

Hardlopen, wandelen en soms een bergtocht

Berenloop 2022

nov 6, 2022
Plaats:Terschelling
Datum:zondag 6 november 2022
Afstand:42,2 km
Deelnemers:573 finishers
Website:www.berenloopterschelling.nl

De Berenloop viert zijn 25-jarig jubileum. Het had dus de 26e keer kunnen zijn, maar het is de 24e, een gevolg van afgelastingen door storm en corona. Voor mij is het de 15e deelname op de marathon, waarvan ik één keer de finish niet heb gehaald. Daarnaast nog 5 keer de halve gelopen, de overige 4 keer niet deelgenomen wegens een blessure.

Zoals gewoonlijk zijn we weer op Terschelling met een groepje van ATC´75, al wordt dat groepje door de jaren heen wel steeds kleiner en het deel daarvan dat alleen als supporter komt, steeds groter. Gelukkig heb ik deze keer weer voldoende kunnen trainen voor de hele marathon, dus heb ik op zaterdag nog mijn startbewijs van de halve omgeruild. We starten deze keer om 12:00 uur, 40 minuten eerder dan in voorgaande jaren, daardoor wordt de kans groter om voor donker de finish te bereiken.


Na de start, nog in de haven
Foto: Bjorn Parée

Na de start is het even zoeken naar het juiste tempo. Richting de haven loopt de weg naar beneden, waardoor ik in het begin iets harder loop dan gepland.


We laten West Terschelling achter ons
Foto: Janke v.d. Schaaf

Ik heb ook nog een paar supporters, die mogelijk mijn tempo ook nog extra stumuleren. Ze staan alleen in de buurt van de start en de finish, want vandaag is het geen weer om langdurig buiten rond te hangen in afwachting van een paar bekende lopers.


In het begin gaat het altijd prima
Foto: Jan Ubels

Al een week te voren heb ik op Buienradar gezien dat het weer van vandaag het slechtste van de hele week is, met harde wind en regen. Ik had gehoopt dat de verwachting van de buien in de loop van de week wel wat naar voren of naar achteren zou verschuiven, want dat is vaak het geval, maar nu dus niet.


Met de wind in de rug is het nog warm
Foto: Bjorn Parée

Ik heb me daarom goed aangekleed en ik verbaas me dat er nog zoveel deelnemers met blote armen en benen lopen. Maar goed, ik ben dan ook een koukleum en het eerste stuk hebben de schaars geklede lopers het gelijk aan hun kant, want het regent (nog) niet en we hebben rugwind, dus al snel doe ik mijn loopjack voorlopig maar even uit.


Bij regen en tegenwind ben ik blij met mijn jack
Foto: Bjorn Parée

Als we na 15 km de verzorgingspost in Oosterend achter ons hebben gelaten, komen we op de Boschplaat, waar het meest oostelijke punt van het parcours is. Daarna krijgen we dus tegenwind. Dat is eerst nog goed te doen, maar als er een dikke regenbui losbarst ben ik heel blij dat ik nog een extra kledingstuk kan aantrekken.
Net als vorig jaar begin ik rond de 30 km wat vermoeidheid te voelen, die een paar kilometer later weer op wonderbaarlijke wijze is verdwenen wanneer voor mijn gevoel de finish in zicht begint te komen. Bij Midsland aan Zee gaan we het strand op, dan is het nog maar 3 km naar West aan Zee, waar de klim van het strand af altijd even wat extra inspanning kost. Dan alleen nog even Longway met een klein omweggetje en we zijn bijna bij de finish.


De eindsprint is ingezet
Foto: Jan Ubels

Om de één of andere reden mogen we niet meer door de Torenstaat naar de finish, daarom komen we nu vanaf de andere kant. Helaas is het daar wat slechter toegankelijk voor de supporters.


Laatste meters voor de finish
Foto: Annemieke Stuit

Met een tijd van 4:11:17 ben ik 11 minuten sneller dan vorig jaar. Als ik die lijn kan doortrekken loop ik de volgende keer weer onder de 4 uur!