• 16 juli 2024 08:57

Ultratrimmer

Hardlopen, wandelen en soms een bergtocht

Pheidippides Run

sep 27, 2005

Hoewel Yiannis Kouros al vier maal de Spartathlon won, was hij niet tevreden over het door de organisatie gekozen parkours. De griekse boodschapper Pheidippides, op wiens daden deze wedstrijd is geïnspireerd, zou een andere route hebben gevolgd. Bovendien is hij kort na aankomst in Sparta, direct weer terug naar Athene gelopen. Ook de naam van de wedstrijd klopt niet volgens Kouros, die zou “Pheidippides Run” moeten zijn, zo was te lezen in het tijdschrift “42”.

Op 29 september 2005 werd op Ultraned melding gemaakt van het feit dat Yiannis Kouros in zijn eentje de Spartathlon ging doen op de manier die volgens hem het meest lijkt op wat Pheidippides deed in het jaar 490 voor Christus. Met andere woorden: hij ging zijn kritiek omzetten in daden.
Naderhand was daarover echter niets meer over te horen of te lezen. Op de website van Adventure-Zone, waar we zijn verrichtingen zouden moeten kunnen volgen, was vrijwel alles in het grieks. Na enig speurwerk en wat geknoei met een vertaalprogramma heb ik toch nog het volgende kunnen ontdekken:

Kouros is gestart in Athene op donderdag 29 september, om ongeveer kwart over zes ‘s avonds. Na 21:27 uur was hij in Sparta, dat was dus vrijdagmiddag om kwart voor vier. In de nacht van zaterdag op zondag was hij om klokslag twaalf uur weer in Athene terug, alwaar hij werd verwelkomd door onder anderen de burgemeester. Langs de door hem gevolgde route is de afstand tussen Athene en Sparta 235 km, 11 km korter dan de officiële wedstrijd. In totaal liep hij dus 470 km, in 53:43 uur.
Tot zover het resultaat van mijn naspeuringen.


Op de terugweg naar Athene

Geen negatieve split dus, over de terugweg deed hij bijna 11 uur langer dan over de heenweg. Toch kwam hij nog uit op een gemiddelde van bijna 9 km uur. Gezien zijn tijd in Sparta, had hij de reguliere Spartathlon met gemak voor de vijfde keer kunnen winnen: winnaar Jens Lukas had voor de 246 km bijna 3 uur meer nodig dan Kouros voor 235 km. En Lukas kon daarna stoppen.

André van de Vliert kwam op zijn weblog nog met de mededeling, dat Kouros vanaf volgend jaar de Pheidippides Run als jaarlijks evenment wil organiseren voor een beperkt aantal deelnemers.

De website Adventure-Zone had na het volbrengen van zijn prestatie, een lang interview met Kouros, maar dat werd alleen in het grieks gepubliceerd. Met een vertaalprogramma heb ik geprobeerd hiervan een vertaling te maken.

Op de griekse site Runningnews.gr stonden (nu niet meer) wat foto’s van de huldiging van Kouros in Athene. Op enkele van deze foto’s duikt ineens een tweede loper op, de amerikaan Glen Turner, een vriend van Kouros. Ook hij heeft een lauwerkrans en een diploma verdiend, omdat hij op de terugweg naar Sparta een groot deel met Kouros is meegelopen. In het interview kon ik hier echter niets over vinden.

De foto’s, met de onderschriften die ik heb geprobeerd te vertalen, zijn nog wel te bekijken via mijn diavoorstelling.

De website Adventure-Zone heeft ook nog een uitgebreide voorbeschouwing, maar net als het interview, alleen in het grieks.
De website van Yiannis Kouros zelf is wel geheel in het engels, maar bood de laatste keer dat ik gekeken heb, nog uitsluitend een voorbeschouwing.
Hieronder de links: