• 24 juni 2024 19:08

Ultratrimmer

Hardlopen, wandelen en soms een bergtocht

Geschiedenis Spartathlon

sep 23, 2008
Plaats:   Start: in Athene
Finish: in Sparta
Datum:   Laatste weekend september.
Start op vrijdag om 07:00 uur,
finish uiterlijk zaterdag om 19:00 uur.
Afstand:   246,8 km (in maximaal 36 uur)
Website:   www.spartathlon.gr
Weer:   Athene,
Korinthe,
Tripolis,
Sparta
Licht:   Zon
Maan
Route:   Op de officiële website

Historie

490 voor Christus:

Athene is in oorlog met de Perzen bij het stadje Marathon. Boodschapper Pheidippides loopt vanuit Athene in een dag en een nacht en nog een dag naar Sparta om hulp te vragen. De Spartanen zeggen: “sorry, we willen wel, maar onze Goden vinden het een slecht idee”. Dus moet Pheidippides met lege handen naar Marathon om daar te vertellen dat de Spartanen niet komen. “Geeft niet joh”, zeggen zijn strijdmakkers, “als je even meehelpt, verslaan we die Perzen ook wel zonder hulp”. “Had je dat niet even eerder kunnen zeggen? …”. Na het in de pan hakken van de Perzen keert Pheidippides weer terug naar Athene om de uitslag bekend te maken en valt vervolgens dood neer.

In een andere versie van dit laatste deel gaat het hierbij echter niet om Pheidippides, maar om een gewonde soldaat. Deze versie bevalt mij persoonlijk beter, omdat de eerste al te zeer een bevestiging is van het bij sommigen heersende beeld, dat hardlopers doodlopers zijn.

In mijn reisgidsje lees ik: tussen 431 en 404 voor Christus wordt Athene in de Peloponnesische Oorlog verslagen door Sparta en zijn bondgenoten. Van je vrienden moet je het maar hebben …

1982 na Christus:

Vijf RAF soldaten, geïnspireerd door de geschiedenis van Pheidippides, proberen de vermoedelijk door hem gevolgde route zo goed mogelijk na te lopen. John Foden, John Scholtens en John McCarthy lukt dit inderdaad, Ted Marsh en Norman Niblock geven op. Kennelijk moest je toen John heten om zoiets te kunnen.

1983 na Christus:

Vanaf dit jaar is de tocht een georganiseerde wedstrijd met een tijdslimiet van 36 uur. Vaak haalt niet meer dan 30% van de deelnemers op tijd de finish.

2006 na Christus:

Adrie van Dijk besluit dat ook hij in 2008 nodig een keer aan deze wedstrijd moet meedoen.